Kaupan alan ammattiliittojen vahvistaminen

Maat: Kolumbia ja Peru
Kumppani: UNI Global Union
Kotimainen kumppani: Palvelualojen ammattiliitto PAM
Kesto: 2017 (2011–2016)
Hankenumero: 3706 (ent. 3703)

Hankkeessa vahvistetaan kaupan alan ammattiliittojen edunvalvontakykyä ja parannetaan kaupan alan työntekijöiden työolosuhteita Kolumbiassa ja Perussa.

Vähittäiskauppaa hallitsevat Latinalaisessa Amerikassa suuret kauppaketjut kuten Cencosud, Exito, Falabella, Ripley, Zara ja Sodimac. Kaikki nämä yritykset ovat tunnettuja ay-vastaisesta toiminnastaan. Kaupan alalla työehdot ovat huonot, palkat matalia, liitot heikkoja ja niiden edunvalvontakyky vähäinen. Alalla toimivat monikansalliset yritykset kiertävät tehokkaasti niin kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden oikeuksista kuin omia sisäisiä ohjeistuksiaan ja ay-liikkeen kanssa allekirjoitettuja kansainvälisiä raamisopimuksiakin.

Useimmissa Latinalaisen Amerikan maissa myös valtion kyky ja tahto valvoa yritysten toimintaa on heikko. Työntekijöiden oikeuksia loukataan Perussa ja Kolumbiassa yleisesti kaikissa edellä mainituissa yrityksissä.

Hankkeen avulla pyritään vahvistamaan ammattiliittojen yhtenäisyyttä, luomaan niille alueellisen ja kansallisen tason verkostoja sekä nostamaan aktiivisesti esiin työntekijöiden oikeuksien loukkaukset.

Hanke vahvistaa ensin Kolumbian ja Perun kaupan alan liittoja jäsenhankinnan ja koulutuksen avulla ja sen jälkeen niiden verkottumista kansainvälisesti, jotta ne saavat konkreettisia työkaluja monikansallisten yritysten kanssa neuvotteluun ja jäsentensä edunvalvontaan.

Hankkeesta hyötyvät 39 000 kaupan alan työntekijää Perussa ja Kolumbiassa.

Hankkeen toteuttaa palvelualojen kansainvälinen ammattiliitto UNI Global Union yhteistyössä perulaisten ja kolumbialaisten kaupan alan jäsenliittojensa kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.