Kunnon työ ja metsätalous Nepalissa

Maa: Nepal
Kumppani: BWI Nepalese Affiliates Committee (BWI NAC)
Rakennus- ja metsäalan liitot CUPPEC ja CAWUN
Kesto: 2015–2017 (aiemmat kaudet 2011–2014)
Kotimainen kumppani: Puuliitto ja Loimu

Toinen hankekausi keskittyy jäsenhankintaan ja saavutetun jäsenkunnan ylläpitoon. Liitot yhdessä WWF:n kanssa ovat hyvin motivoituneita jatkamaan onnistunutta vaikuttamistyötä politiikkoihin, jotka ohjaavat metsätyötä, ilmastonmuutosta, luonnonsuojelua ja maankäyttöä. Alkuvaiheessa olevan työsuojelutoiminnan vahvistaminen jatkuu tällä hankekaudella.

Keskeiset toiminnot ovat jäsenhankintakampanjat, koulutustilaisuudet (usein yhdessä WWF:n kanssa) ja vaikuttamistyö yhteistyöelimen kautta ministeriöihin. Työsuojelutoiminnan tehostamiseksi perustetaan työsuojelutoimikuntia ja työtapaturmat aletaan kirjata.

Metsäalan ongelmana ovat epämääräiset työsuhteet ja vaaralliset työolot. Yleisesti oikeustietoisuus alalla on heikkoa ja järjestäytymisaste alhainen. Myös sopimustoiminta on ollut vähäistä.

Hanke edistää tuhansien työntekijöiden tietoisuutta oikeuksistaan, muokkaa asenteita myötämielisemmiksi luonnonsuojelua kohtaan, mobilisoi työntekijöitä osallistumaan koulutuksiin (työsuojelu, kestävä metsätalous, vihreät työpaikat) ja liittojen jäseniksi. Hankekaudella tähdätään 5 000 uuteen jäseneen. Samalla edistetään metsäpalojen torjuntaa ja luonnonsuojelun, luontomatkailun ja kestävän metsätalouden yhteensovittamista. Alaa ohjaaviin politiikkoihin saadaan vahvemmin sisällytettyä työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet.

Nyt kun liittojen rakenteet kohdealueilla on saatu rakennettua, hankkeen hyödyt siirtyvät enemmän alueilla työskenteleviin metsä- ja puutyöntekijöihin, mukaan lukien metsästä elannon saaviin työntekijöihin, kuten kankaiden värjääjiin, polttopuiden tekijöihin, lehtilautasten valmistajiin, sienten-, marjojen-, pihkan-, siementen- ja hunajankerääjiin, metsänvartijoihin sekä luonto-oppaisiin.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.