Malawin teollisuusliittojen kehitys

Maa: Malawi
Kumppanit: IndustriALL Global Union
Building Construction, Civil Engineering and Allied Workers’ Union (BCCEAWU)
Textile, Garment, Leather, Security Services and Allied Workers Union (TGLSSEWU)
Commercial, Industrial and Allied Workers’ Union (CIAWU)
Chemical Energy, Mines and Allied Workers Union (CEMAWU)
Eskom Staff Union (ESU)
Kotimaiset kumppanit: Metallityöväen Liitto ja TEAM Teollisuusalojen Ammattiliitto
Kesto: 2016–2017 (pilottikausi 2014–2015)
Hankenumero: 2355

Hankkeessa turvataan paremmat työ- ja elinolosuhteet Malawin teollisuustyöntekijöille kasvattamalla maan teollisuusliittojen neuvotteluvoimaa. Malawi on maailman köyhimpiin kuuluva maa. Sen ammattiliittojen heikkous johtaa työntekijöiden heikkoon edunvalvontaan kaikilla toimialoilla. Teollisuuden kasvu luo jonkin verran uusia työpaikkoja, ja tarvitaan vahvempia liittoja turvaamaan niiden laatu sekä työntekijöiden mahdollisuus valvoa etujaan.

Mukana olevien liittojen jäsenmääriä on tarkoitus kasvattaa 15 % vuodessa. Hankkeessa koulutetaan noin 400 uutta luottamushenkilöä ja muuta paikallisaktiivia perustason liittotyöhön sekä koulutetaan 230 jäsentä ymmärtämään lainsäädännön perusteet. Lisäksi kampanjoidaan paremman työsuhdeturvan ja tasa-arvon puolesta.

Hankkeen pilottikausi onnistui hyvin: esimerkiksi jäsenhankintatavoite ylitettiin kaksi ja puolikertaisesti (1 645 uutta jäsentä), koulutukset sujuivat hyvin ja liitot toimivat hyvin yhdessä. Yksi uusi liitto tuli mukaan toimintaan huomattuaan muiden saamat hyödyt. Vankka pohja jatkolle on siis olemassa.

Toiminnasta hyötyy parhaassa tapauksessa yli 100 000 teollisuustyöntekijää ja heidän perheensä.

Hankkeen toteuttaa teollisuusalan ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö IndustriALL yhdessä sen malawilaisten jäsenliittojen kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.