Työelämän oikeudet Wärtsilän arvoketjussa Intiassa – seurantatutkimus

Maa: Intia
Kumppanit: Finnwatch ja Cividep
Kotimaiset kumppanit: Metalliliitto, PRO ja Insinööriliitto
Kesto: 2015–2016
Hankenumero: 5005

SASK teetti vuonna 2014 Finnwatchilla tutkimusraportin työelämän oikeuksista Wärtsilän arvoketjussa. Tällä alihankkijatehtaaseen kohdistettavalla jatkotutkimuksella selvitetään, onko ongelmia korjaava prosessi Echjay Forgingsin tehtaalla käynnistynyt ja onko tehtaan työoloissa ja työntekijöiden kohtelussa tapahtunut toivottuja muutoksia.

Parin vuoden takaisen kenttätutkimuksen kohteina olivat yhtiön Mosambikissa rakenteilla olleen kaasuvoimalan (Central Termica Ressano Garcia) rakennustyömaa sekä Wärtsilän Khopolin tehdas ja sen alihankkija Echjay Forgings Maharashtran osavaltiossa Intiassa. ”Huipputeknologian takapihalla” -tutkimusraportti paljasti palkkaukseen ja ammatilliseen järjestäytymiseen liittyviä ongelmia kaikissa kolmessa yksikössä, mutta erityisen vakavia työelämän perusoikeuksien loukkauksia löytyi intialaisen alihankkijan Echjay Forgingsin tehtaalta.

Tutkimusta rahoittaneet Wärtsilän suomalaiset ammattiliitot ovat pyrkineet neuvottelemaan yhtiön kanssa raportissa todettujen ongelmien korjaamiseksi yhteisin toimin Wärtsilän, alihankkijayhtiön sekä suomalaisten ja intialaisten ammattiliittojen kanssa. 

SASK solmii tutkimushankkeesta toimeksiantosopimuksen Finnwatchin kanssa, jonka paikallinen kumppani kenttätutkimuksessa on Bangaloressa toimiva ihmisoikeusjärjestö Cividep. Finnwatch vastaa tutkimustulosten yhteenvedosta ja raportoinnista. Hankkeen omarahoituksen kattavat Metalliliitto, PRO ja Insinööriliitto.

Jaa tämä artikkeli

Työmme maailmalla

SASKin hanketoiminnan tavoite on vahvistaa kehittyvien maiden ammattiyhdistysliikettä ja parantaa sen toimintakykyä niin, että se kykenee tarjoamaan jäsenilleen toimivan vaikutuskanavan omien työolojensa parantamiseen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämiseen.